Den helt rigtige opvaskemaskine til dig

En opvaskemaskine er en stor hjælp i hverdagen, når beskidt service hober sig op på køkkenbordet. Når du skal vælge ny opvaskemaskine, er der mange forhold og funktioner, du skal tage stilling til, at din nye maskine skal kunne. I denne guide bliver du introduceret for de forskellige typer samt funktioner, som er værd at tage i betragtning. Vi hjælper dig med at blive udrustet til at vælge den helt rigtige opvaskemaskine med denne guide.

Underbygningsopvaskemaskiner

Denne type opvaskemaskine er den mest almindelige. Den placeres under køkkenbordpladen, og har derfor ingen topplade. Denne type maskine kommer med den front, som du ser på billedet af produktet eller i butikken.

Fritstående opvaskemaskiner

En fritstående opvaskemaskine leveres med beklædning på alle fladerne både i siderne, fronten og i toppen. Den kan dermed placeres lige hvor det passer i indretningen.

Integrerede opvaskemaskiner

Denne type opvaskemaskine kan du forsyne med en front, der matcher dit køkken, og dermed skjule den. Displayet er placeret i toppen af maskinlågen, og mange modeller er udstyret med en indikator i form af lys i siden eller på gulvet, der viser, at maskinen er i gang.

Smalle opvaskemaskiner

Kniber det med pladsen, kan en smal opvaskemaskine være en mulighed. De fylder kun 45 cm i bredden, hvor de almindelige opvaskemaskiner er 60 cm i bredden. De kan ofte rumme omkring 10 kuverter ad gangen og kan dermed fint passe til en familie på op til 4 personer.

Bordmodel

En bormodel er en mindre opvaskemaskine, der kan placeres på bordet eller alternativt i et skab tæt på vasken. Den kan monteres direkte til vandhanen ved brug, eller til dit afløb for en mere permanent løsning. De rummer omkring 4-6 kuverter ad gangen, og kan derfor være en fin løsning til en husstand på 1-2 personer.

Energivenlige opvaskemaskiner

Opvaskemaskiner bruger som regel mindre vand, end når du vasker op i hånden. Du kan derfor spare på vandforbruget med en opvaskemaskine. Derudover er der forskel på, hvor meget energi opvaskemaskiner bruger. Det kan du danne dig et overblik over på maskinens energimærkning. Energimærket som vi kender det har ændret sig for opvaskemaskiner. Du kan læse mere om det nye energimærke på siden her.

Indretning

Vaskemaskiner kommer med forskellige indretninger. Det er derfor værd at overveje, om du har behov for en bestikkurv eller -bakke, sammenklappelige tallerkenrækker samt fleksible kurve og holdere, der kan sænkes eller flyttes, så du kan skabe mere plads. Derudover er nogle maskiner udstyret med Comfort Lift, hvor du kan løfte den nederste kurv op i niveau, for lettere at fylde og tømme den.

Antallet af kuverter

Opvaskemaskiners kapacitet tælles i antallet af kuverter. Afhængigt af hvilken type opvaskemaskine du vælger, kan den rumme fra 4 og helt op til 15 kuverter ad gangen. Som tommelfingerregel rækker 3 kuverter til 1 person i husstanden.

En standardkuvert består af: 1 middagstallerken, 1 dyb tallerken, 1 desserttallerken, 1 asiet, 1 kop, 1 glas, 1 kniv, 1 gaffel, 1 spiseske og 1 teske.

Lydniveau

Hvis din opvaskemaskine skal placeres i en åben køkkenløsning, bør du være opmærksom på støjniveauet. Søger du en støjsvag opvaskemaskine, anbefaler vi, at du går efter en med 44 dB(A) eller mindre. Med et lukket køkken, kan du godt have en opvaskemaskine med op til 48 dB(A). Til sammenligning er en samtale mellem to personer i et almindeligt stemmeleje på ca. 60 dB(A).

Display med tidsindikator

Displayet giver dig mulighed for at se vaskeprogrammets varighed, og dermed planlægge hvornår den skal sættes over. Nogle opvaskemaskiner, som de integrerede, har lysindikatorer der lyser med en farve eller tid på gulvet.

Drypbakke

Det er altid en god idé med en drypbakke, som sikrer, at skulle der opstå lækage, opdager du det i god tid inden skaden bliver stor.